Πολύς λόγος γίνεται για το “να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου”. Το ακούμε σε συνεντεύξεις, το γράφουν σε quotes στο Instagram, το λέμε κι εμείς οι ίδιοι σε φίλους, αλλά… τι σημαίνει τελικά αυτό; Είναι μια ωραία φράση ή κάτι που μπορείς όντως να νιώσεις;
Η αλήθεια είναι πως το να είσαι καλά με τον εαυτό σου δεν σημαίνει ότι είσαι συνέχεια χαρούμενος, ούτε ότι έχεις “λύσει” τα πάντα μέσα σου. Σημαίνει, όμως, ότι έχεις μάθει να σε αντέχεις, να σε καταλαβαίνεις και να σε στηρίζεις – ειδικά όταν κανείς άλλος δεν το κάνει.
1. Δεν σε πειράζει να μείνεις μόνος σου με τις σκέψεις σου
Δεν σου φαίνεται περίεργη η σιωπή. Δεν φοβάσαι να βγεις μόνος για καφέ. Δεν νιώθεις την ανάγκη να γεμίζεις κάθε λεπτό της μέρας με φασαρία και παρέα. Το να είσαι καλά με τον εαυτό σου σημαίνει πως δεν σε τρομάζει ο εσωτερικός σου κόσμος – τον έχεις αποδεχτεί, ακόμα κι αν κάποιες μέρες σε δυσκολεύει.
2. Ξέρεις τι σου κάνει καλό και τι όχι
Όταν είσαι καλά με τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να ρωτάς συνέχεια τους άλλους για το τι να κάνεις. Ακούς τη διαίσθησή σου. Λες “όχι” χωρίς ενοχές. Φεύγεις όταν κάτι σε βαραίνει, μένεις όταν κάτι σε τρέφει. Δεν είναι εύκολο – αλλά αρχίζει να γίνεται φυσικό.
3. Δεν αυτοσαμποτάρεσαι κάθε φορά που κάτι πάει καλά
Πολλοί από εμάς, όταν πάνε όλα καλά, περιμένουμε το “κάτι στραβό” να έρθει. Σαν να μην αντέχουμε τη χαρά. Όταν όμως τα έχεις καλά με σένα, δεν νιώθεις ενοχές για τις καλές στιγμές. Τις ζεις. Δεν χρειάζεται να τις εξηγείς ή να τις απολογείσαι.
4. Δεν χρειάζεσαι αποδοχή απ’ όλους – και δεν σου λείπει όταν δεν την έχεις
Αντιμετωπίζεις τη γνώμη των άλλων σαν πληροφορία, όχι σαν απόλυτη αλήθεια. Δεν σε καθορίζει. Δεν έχεις ανάγκη να σε εγκρίνουν όλοι για να νιώσεις εντάξει. Και, βασικά, δεν προσπαθείς πια τόσο πολύ να “αρέσεις”. Προτιμάς να είσαι ειλικρινής.
5. Φέρεσαι στον εαυτό σου όπως θα φερόσουν σε έναν φίλο σου
Δεν τον ταλαιπωρείς, δεν τον μειώνεις, δεν του μιλάς άσχημα. Αν κάτι δεν πάει καλά, δεν τον τιμωρείς. Τον καταλαβαίνεις. Τον φροντίζεις. Μπορεί να πάρεις μια μέρα ρεπό χωρίς ενοχές, μπορεί να πας βόλτα χωρίς να έχεις λόγο, απλά γιατί το χρειάζεσαι.
6. Δεν νιώθεις ότι πρέπει να αποδείξεις συνέχεια κάτι – σε κανέναν
Δεν σημαίνει ότι σταμάτησες να προσπαθείς. Σημαίνει ότι δεν βασίζεις πια την αξία σου στις επιτυχίες, στα like ή στη σύγκριση με τους άλλους. Αν πετύχεις κάτι, ωραία. Αν όχι, πάλι καλά είσαι. Δεν παίζεις με όρους “ή όλα ή τίποτα”.
Τελικά; Το “να είσαι καλά με τον εαυτό σου” δεν είναι προορισμός. Είναι τρόπος να ζεις.
Κάποιες μέρες θα σε νιώθεις άνετα, κάποιες άλλες καθόλου. Το θέμα είναι να μη σε πολεμάς. Να είσαι εκεί. Να αναγνωρίζεις τα όριά σου, τις ανάγκες σου, τα λάθη σου. Και να συνεχίζεις.
Όχι γιατί είσαι τέλειος. Αλλά γιατί είσαι εσύ – και αρχίζεις να σου φτάνεις.
Αυτό, είναι μια πολύ καλή αρχή.