Η Αρίθα Φράνκλιν κατάφερε το 1967 να τραγουδήσει δυνατά, όλα εκείνα που αρκετές γυναίκες ήθελαν να πουν αλλά η εποχή τους απαγόρευε κατηγορηματικά.
Έθιξε ζητήματα καίρια για την εποχή , με ενα μόνο τραγούδι ή για να το θέσουμε πιο σωστά με μια μόνο λέξη.
Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσατε στενά την πορεία της καριέρας της, σίγουρα γνωρίζετε αυτό το τραγούδι! Μιλάμε για το “Respect”. Είναι το πιο διάσημο τραγούδι της και αυτό που θα την χαρακτηρίζει πάντοτε.
Το “Respect” ακούστηκε σε εκατομμύρια σπίτια κατά τη διάρκεια μιας εποχής όπου η ένταση στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την ισότητα δικαιωμάτων, ανεξαρτήτως φύλου και φυλής, ήταν στο αποκορύφωμά της.
“Νομίζω πως το ‘Respect’ ήταν ο εθνικός ύμνος της, γιατί όλοι μπορούσαν να ταυτιστούν με αυτό,” είπε ο Λιόν Τζόουνς στο CNN. Ένας δημοσιογράφος του αμερικανικού μέσου ενημέρωσης βρέθηκε με τον κ. Τζόουνς στην εκκλησία όπου κήρυττε ο πατέρας της Φράνκλιν στο Ντιτρόιτ. Όπως ανέφερε, πήγε εκεί για να προσευχηθεί για την “βασίλισσα της Soul”.
Ήθελε να ακουστεί!
Το τραγούδι αρχικά γράφτηκε και ηχογραφήθηκε από τον Otis Redding, αλλά η Aretha Franklin του έδωσε μια πιο γυναικεία εκδοχή και τροποποίησε ελαφρώς τους στίχους, αντικαθιστώντας τη λέξη “σεβασμός” για να ενισχύσει το μήνυμά της.
Αντί να είναι μια γυναίκα που ζητά προσοχή με κοκετιλίκο τρόπο, η Aretha Franklin ερμήνευσε το τραγούδι με δύναμη, δίνοντας μια προειδοποιητική νότα και απαιτώντας καλύτερη μεταχείριση από τον άντρα της.
Στην αυτοβιογραφία της η Φράνκλιν έγραφε πως το Respect μιλούσε στην ψυχή όποιου ένιωθε παραγκωνισμένος ή αδικημένος.
«Αντανακλούσε την ανάγκη ενός έθνους, την ανάγκη του μέσου άντρα και της μέσης γυναίκας στο δρόμο, του επιχειρηματία, της μητέρας, του πυροσβέστη, του δασκάλου… όλων όσοι ήθελαν σεβασμό», έγραφε. «Ήταν, επίσης, μία από τις κραυγές πολέμου του κινήματος για τον εμφύλιο πόλεμο. Το τραγούδι απέκτησε μνημειακή σημασία».