Παρανοήσεις Για Την Αρχαία Αίγυπτο: Ποια Είναι Η Αλήθεια Πίσω Από Τους Μύθους;
Η αρχαία Αίγυπτος αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά κεφάλαια της ιστορίας μας, αλλά γύρω της υπάρχουν πολλές παρανοήσεις. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές παρανοήσεις και οι πραγματικές αλήθειες πίσω από αυτές!
1. Οι Πυραμίδες Χτίστηκαν Από Σκλάβους
Μύθος: Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου χτίστηκαν από σκλάβους που εργάζονταν υπό καταναγκασμό για τους φαραώ.
Η Αλήθεια: Αν και αυτή η ιδέα είναι ευρέως διαδεδομένη, οι αρχαιολογικές έρευνες αποκαλύπτουν μια διαφορετική εικόνα. Οι εργάτες που έδωσαν ζωή στις πυραμίδες ήταν ελεύθεροι άνθρωποι που πληρώνονταν για τη δουλειά τους. Ενδείξεις όπως οι τάφοι των εργατών κοντά στις πυραμίδες δείχνουν ότι τους παρέχονταν καλές συνθήκες διαβίωσης και τους αντιμετώπιζαν με σεβασμό.
2. Η Κλεοπάτρα Ήταν Αιγύπτια
Μύθος: Η Κλεοπάτρα ήταν Αιγύπτια βασίλισσα με καταγωγή από την αρχαία Αίγυπτο.
Η Αλήθεια: Η διάσημη Κλεοπάτρα δεν ήταν Αιγύπτια. Ήταν Ελληνίδα, απόγονος του Πτολεμαίου, ενός από τους στρατηγούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η δυναστεία των Πτολεμαίων κυβέρνησε την Αίγυπτο μετά την κατάκτηση από τον Αλέξανδρο και διατήρησε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό τους κατά τη διάρκεια της εξουσίας τους.
3. Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι Λάτρευαν Μόνο Μία Θεότητα
Μύθος: Η αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία ήταν μονοθεϊστική και λάτρευαν μόνο μία θεότητα.
Η Αλήθεια: Αν και υπήρξαν περίοδοι μονοθεϊσμού στην αρχαία Αίγυπτο, όπως κατά τη βασιλεία του Ακενατών, ο οποίος λάτρευε αποκλειστικά τον Άτον, η πλειονότητα της ιστορίας της Αιγύπτου χαρακτηρίζεται από πολυθεϊσμό. Θεότητες όπως ο Ρα, η Ίσις και ο Όσιρις λατρεύονταν ευρέως και αποτελούσαν κεντρικά στοιχεία της αιγυπτιακής θρησκείας.
4. Η Σφίγγα Ήταν Αρχικά Κατασκευασμένη Με Ανθρώπινη Μορφή
Μύθος: Η Σφίγγα της Γκίζας κατασκευάστηκε αρχικά με ανθρώπινη μορφή και αργότερα τροποποιήθηκε σε λιοντάρι.
Η Αλήθεια: Οι αρχαιολογικές ενδείξεις δείχνουν ότι η Σφίγγα της Γκίζας κατασκευάστηκε εξ αρχής με το σώμα λιονταριού και το κεφάλι ανθρώπου. Επίσης, η ιδέα ότι ο Ναπολέων πυροβόλησε τη μύτη της Σφίγγας είναι μύθος. Ένας πίνακας από το 1737 δείχνει τη Σφίγγα με τη μύτη της ήδη λείπουσα, πάνω από 60 χρόνια πριν από την άφιξη του Ναπολέοντα. Πιο πιθανό είναι ότι ένας Σούφι μουσουλμάνος, ο Muhammad Sa’im al-Dahr, έσπασε τη μύτη της Σφίγγας τον 14ο αιώνα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας του.