Οι καλύτερες πηγές και πότε δίνονται συμπληρώματα
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σύνθετος και διαρκώς εξελισσόμενος κατά τη διάρκεια του χρόνου. Γι’ αυτό και σε κάθε φάση της ζωής έχει διαφορετικές ανάγκες. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσληψη πρωτεΐνης, ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού, που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας και επιτελεί πολύτιμες λειτουργίες για τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων, παρέχει ενέργεια και χρησιμοποιείται τόσο στη δημιουργία, όσο και στην επιδιόρθωση μυών, οστών, μαλακών ιστών, ορμονών και ενζύμων. Τείνουμε να ταυτίζουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης με την κατανάλωση ζωικών τροφών, όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας και τα αυγά. Ωστόσο, φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, το τόφου και η κινόα παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες πρωτεΐνης (η διαφορά ανάμεσα στις ζωικές πηγές πρωτεΐνης και τις φυτικές είναι ότι οι πρώτες περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει, ενώ οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν πάντα λιγότερα, οπότε απαιτείται συνδυασμός τροφών για να συμπληρωθούν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα).
Πώς αλλάζουν, όμως, οι ανάγκες μας σε πρόσληψη πρωτεΐνης καθώς μεγαλώνουμε;
Σύμφωνα με την Evangeline Mantzioris, διατροφολόγο και διευθύντρια Προγράμματος Επιστημών Διατροφής και Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι ανάγκες σε πρωτεΐνη αλλάζουν σε κάθε στάδιο της ζωής. Αυτό αντανακλά τις αλλαγές στην ανάπτυξη, ειδικά από τη βρεφική μέχρι τη νεαρή ενήλικη ζωή όπως επισημαίνει σε άρθρο της στο The Conversation.
Ενδεικτικά, οι εκτιμώμενες μέσες απαιτήσεις ανά ηλικία είναι:
περισσότερα στο ygeia.gr