Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρέχει συγκεκριμένες συμβουλές για την ασφαλή παρασκευή και κατανάλωση πουλερικών και κρέατος κατά τη διάρκεια των εορτών, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας.
Μάλιστα, έχει εκδώσει συγκεκριμένες συμβουλές για ασφαλείς επιλογές τροφίμων για τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως:
-Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
-Παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών
-Έγκυες
-Ανοσοκατεσταλμένα άτομα
Λιγότερο ασφαλείς επιλογές είναι:
Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο).
Αλλαντικά που δεν έχουν ψηθεί/θερμανθεί, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης.
Αλείμματα κρέατος, πατέ που διατηρούνται στο ψυγείο.
Αντίθετα, ασφαλείς επιλογές αποτελούν πουλερικά και κρέας μαγειρεμένα επαρκώς ώστε η εσωτερική τους θερμοκρασία να είναι ασφαλής:
α) πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα) μαγειρεμένα στους 74οC,
β) κρέας (χοιρινό, αρνίσιο και μοσχαρίσιο) μαγειρεμένα στους 63οC (το αφήνετε να ξεκουραστεί για 3 λεπτά πριν το κόψετε ή το καταναλώσετε),
γ) κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός) μαγειρεμένος στους 71οC.
-Αλλαντικά, χοτ-ντογκ και λουκάνικα ξηρής ζύμωσης που έχουν θερμανθεί στους 74 οC.
-Αλείμματα κρέατος, πατέ σε σφραγισμένες συσκευασίες που δε χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο πριν το άνοιγμα.
Σαλάτες
Μη ασφαλείς επιλογές είναι:
Προμαγειρεμένες σαλάτες, όπως:
Coleslaw (λάχανο, καρότο, μαγιονέζα)
Πατατοσαλάτα
Τονοσαλάτα
Σαλάτα με κοτόπουλο ή αυγό
Ασφαλείς επιλογές αποτελούν:
Σαλάτες (πατατοσαλάτα, τονοσαλάτα, κτλ) που έχουν παρασκευαστεί στο οικιακό περιβάλλον.
Φρούτα και λαχανικά
Μη ασφαλείς επιλογές:
Ωμές ή μη επαρκώς μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών (π.χ. φασόλια).
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως μαρούλι και άλλα φυλλώδη λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί επαρκώς.
Ασφαλείς επιλογές:
Μαγειρεμένες φύτρες λαχανικών.
Επαρκώς πλυμένα φρούτα και λαχανικά.
Τυρί
Μη ασφαλείς επιλογές:
Μαλακό τυρί από μη παστεριωμένο γάλα (π.χ. μανούρι, ανθότυρο, μπρι, καμαμπέρ, μπλε τυρί τύπου ροκφόρ).
Ωμό τυρί κομμένο σε φέτες.
Ασφαλείς επιλογές:
Σκληρό τυρί, όπως φέτα, γραβιέρα, cheddar.
Τυρί cottage, τυρί κρέμα.
Παστεριωμένα μαλακά τυριά που έχουν θερμανθεί στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία).
Τυρί σε φέτες που έχει θερμανθεί/ψηθεί στους 74ΟC.
Αυγά
Μη ασφαλείς επιλογές:
Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά (μελάτα) και φαγητά τα περιέχουν, όπως:
Συνοδευτική σάλτσα για σαλάτα του Καίσαρα (Ceasar’s salad).
Ωμή ζύμη.
Ασφαλείς επιλογές:
Αυγά επαρκώς μαγειρεμένα (σφιχτά, όχι μελάτα).
Φαγητά με αυγό (φριτάτα, σουφλέ, κις) μαγειρεμένα στους 74 οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν περιέχουν κρέας ή πουλερικά.
Φαγητά με αυγό μαγειρεμένα στους 71οC (εσωτερική θερμοκρασία), αν δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά.
Φαγητά που περιέχουν παστεριωμένα αυγά και που δε θα μαγειρευτούν σε ασφαλείς θερμοκρασίες, όπως μους και ντρέσινγκ σαλάτας.
Ψάρια και θαλασσινά
Μη ασφαλείς επιλογές:
Ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα ψάρια ή οστρακοειδή (συμπεριλαμβανομένου και σούσι, σεβίτσε).
Καπνιστά θαλασσινά που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο (εκτός αν πρόκειται για μαγειρεμένο φαγητό).
Για εγκύους: ψάρια με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. ξιφίας).
Ασφαλείς επιλογές:
Ψάρι μαγειρεμένο στους 63 οC (εσωτερική θερμοκρασία).
Οστρακοειδή μαγειρεμένα μέχρι να ανοίξει το κέλυφος (και επιπλέον μαγείρεμα 3-5 λεπτά για τα στρείδια).
Καπνιστά ψάρια σε σφραγισμένες, αεροστεγείς συσκευασίες ή σε συσκευασία που δε χρειάζεται να διατηρηθεί στο ψυγείο πριν το άνοιγμα.
Καπνιστά ψάρια μαγειρεμένα.
Για εγκύους: ψάρια που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου (π.χ. γαρίδα, σολωμός, μπακαλιάρος).