Η βρετανική μουσική βιομηχανία σημειώνει ρεκόρ κερδών χάρη στον αυξημένο μουσικό τουρισμό και τις μεγάλες ζωντανές εκδηλώσεις.
Η βρετανική μουσική βιομηχανία σημείωσε αξιοσημείωτη άνοδο το περασμένο έτος, με φεστιβάλ όπως το Glastonbury και μεγάλες συναυλίες από καλλιτέχνες όπως η Beyonce, ο Harry Styles, και οι Blur, συμβάλλοντας στην οικονομία με 8 δισεκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Σύμφωνα με την UK Music, 19,2 εκατομμύρια «μουσικοί τουρίστες» παρακολούθησαν ζωντανές συναυλίες και φεστιβάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, σημειώνοντας αύξηση 33% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι τουρίστες αυτοί, ορίζονται ως άτομα που έχουν ταξιδέψει τουλάχιστον τρεις φορές τη μέση απόσταση για την περιοχή τους ή διαμένουν στο εξωτερικό.
Οι μουσικοί τουρίστες συνεισέφεραν 8 δισεκατομμύρια λίρες στην τοπική οικονομία μέσω δαπανών σε εισιτήρια, ταξίδια, διαμονή και φαγητό-ποτό, καθώς και σε επιχειρήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 21% σε σχέση με τα 6,6 δισεκατομμύρια λίρες του 2022 και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την UK Music από τότε που ξεκίνησε να αναλύει τις δαπάνες του μουσικού τουρισμού πριν από μία δεκαετία.
Παρά τη μικρή μείωση του αριθμού των ξένων θεατών συναυλιών, ο συνολικός αριθμός των εγχώριων μουσικών τουριστών αυξήθηκε κατά 36% το 2023, φτάνοντας τα 18,2 εκατομμύρια. Επιπλέον, 62.000 θέσεις εργασίας στηρίχτηκαν από τις ζωντανές εμφανίσεις, σύμφωνα με την UK Music.
Το Λονδίνο ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός, προσελκύοντας 6,9 εκατομμύρια μουσικούς τουρίστες, με δαπάνες ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών. Ακολούθησε η Βορειοδυτική Αγγλία, με πόλεις όπως το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ, που προσέλκυσαν 2,3 εκατομμύρια άτομα, με δαπάνες 735 εκατομμύρια λίρες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της UK Music, Tom Kiehl, ανέφερε ότι τα ρεκόρ αυτά «αποδεικνύουν τη θετική επίδραση του μουσικού τουρισμού στις πόλεις μας». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ευκαιρίες για πολλούς καλλιτέχνες συρρικνώνονται λόγω οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν μικροί μουσικοί χώροι και φεστιβάλ.
Επιπλέον, το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και οι αλλαγές στις συνήθειες αγοράς εισιτηρίων οδήγησαν στην ακύρωση ή παύση λειτουργίας περίπου 50 μουσικών φεστιβάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, σύμφωνα με την Ένωση Ανεξάρτητων Φεστιβάλ (AIF). Παράλληλα, 125 μικρότεροι μουσικοί χώροι έκλεισαν ή σταμάτησαν να φιλοξενούν ζωντανή μουσική το 2023, σύμφωνα με το Music Venue Trust (MVT).
Η UK Music καλεί τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών να αντιμετωπίσει επειγόντως την «κρίση του κόστους των περιοδειών», τονίζοντας ότι η βρετανική μουσική βιομηχανία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη μουσικής στον κόσμο, κινδυνεύει να ξεπεραστεί από άλλες χώρες εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Η υπουργός Πολιτισμού Lisa Nandy, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει την υποστήριξη των δημιουργικών βιομηχανιών, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες και οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.