Γιατί είναι φτιαγμένη έτσι η μπαγκέτα; Ανακαλύψτε την Ιστορία της!
Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια μπαγκέτα, που μυρίζει υπέροχα και έχει εκπληκτική γεύση; Αλλά ξέρετε γιατί το ψωμί μπαγκέτα έχει αυτή τη χαρακτηριστική μορφή του; Υπάρχει πραγματικά λόγος για το σχήμα και την υφή του μακριού αυτού ψωμιού!
Η ιστορία του ψωμιού στη Γαλλία ξεκινά από την αρχαιότητα, με τους Ρωμαίους να φέρνουν πολλές τεχνικές αρτοποιίας που εξελίχθηκαν με τα χρόνια. Μέχρι τον 17ο και 18ο αιώνα, το γαλλικό ψωμί ήταν κυρίως στρογγυλό και πυκνό. Ωστόσο, οι κοινωνικές και τεχνολογικές αλλαγές οδήγησαν σε νέες μορφές ψωμιού, πιο λεπτές και επιμηκυμένες.
Η μπαγκέτα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, άρχισε να παίρνει τη μορφή της τον 19ο αιώνα. Μια θεωρία αναφέρει ότι η εισαγωγή της ζύμης που φουσκώνει γρηγορότερα συνέβαλε στη δημιουργία της μπαγκέτας. Επιπλέον, οι νέοι φούρνοι ατμού, που εμφανίστηκαν το 1920, επέτρεψαν την παραγωγή ψωμιού με τραγανή κρούστα και μαλακή εσωτερική δομή.
Η μπαγκέτα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τον 20ο αιώνα, κυρίως μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1920, η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις 4 το πρωί, και η μπαγκέτα, που μπορούσε να παραχθεί γρήγορα, έγινε η ιδανική λύση. Το μακρύ και λεπτό σχήμα της μπαγκέτας διευκόλυνε τους Γάλλους στρατιώτες να την αποθηκεύουν στις τσέπες των παντελονιών τους.
Σήμερα, η μπαγκέτα παραμένει σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας και θεωρείται βασικό στοιχείο της γαλλικής γαστρονομίας. Είναι γνωστή για το χαρακτηριστικό μακρύ και λεπτό σχήμα της, την τραγανή κρούστα και την αφράτη υφή της. Στη Γαλλία, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την παρασκευή της μπαγκέτας, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την αυθεντικότητά της.