Shook
Radio 104.4

Arist
Song

σκύλος

Μπορούν οι Σκύλοι να Αντιληφθούν τα Ανθρώπινα Συναισθήματα;

Όποτε έκλαιγα, οι σκυλίτσες μου έρχονταν, έβαζαν το κεφάλι τους στην αγκαλιά μου και με έγλυφαν στο πρόσωπο.

Αναρωτήθηκα αν μόνο οι σκυλίτσες μου μπορούσαν να καταλάβουν τα ανθρώπινα συναισθήματα ή αν όλοι οι σκύλοι έχουν αυτή την ικανότητα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απάντηση είναι θετική. Ο Attila Andics, από την Ερευνητική Ομάδα Συγκριτικής Ηθολογίας MTA-ELTE στη Βουδαπέστη, έβαλε 11 σκύλους να ξαπλώσουν σε μαγνητικό τομογράφο για 10 λεπτά κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι σκύλοι άκουγαν περίπου 200 αποσπάσματα από ανθρώπινες φωνές, φωνές σκύλων, γαβγίσματα και περιβαλλοντικά βουητά, ενώ οι ερευνητές εξέταζαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι σκύλοι άκουγαν άλλους σκύλους να φωνάζουν, μια συγκεκριμένη περιοχή στον εγκέφαλό τους ενεργοποιούνταν. Αυτή η περιοχή είναι συγκρίσιμη με μια περιοχή στους ανθρώπους που ενεργοποιείται όταν ακούμε φωνές του είδους μας.

Επίσης, όταν οι σκύλοι άκουγαν φωνές ανθρώπων και σκύλων, οι νευρώνες σε μια μικρή περιοχή στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, πίσω από το αυτί, ενεργοποιούνταν. Αυτή η περιοχή στους σκύλους είναι παρόμοια με την «περιοχή φωνής» στους ανθρώπους, η οποία βοηθά στην κατανόηση της συναισθηματικής πρόθεσης του ομιλητή. Στους σκύλους, αυτή η περιοχή ανταποκρίνεται στο συναίσθημα που εκφράζεται στις φωνές, επιτρέποντάς τους να κατανοούν συναισθήματα όπως η ευτυχία και η λύπη, ακόμη και αν δεν καταλαβαίνουν τις λέξεις.

Τα σκυλιά δεν έχουν απλώς μια περιοχή στον εγκέφαλο ανάλογη με αυτή των ανθρώπων· στην πραγματικότητα, συμπεριφέρονται πολύ όπως οι άνθρωποι. «Όταν εξετάσαμε πώς ανταποκρίνονται τα σκυλιά σε συναισθήματα από ήχους, η αντίδρασή τους ήταν πολύ παρόμοια με των ανθρώπων», δήλωσε ο Andics στο NPR.

Τα σκυλιά καταλαβαίνουν επίσης στοιχεία από τα συμφραζόμενα. «Για παράδειγμα, όταν γελάτε, “Χα χα χα”, το γέλιο έχει σύντομα, γρήγορα κομμάτια», είπε ο Andics. «Αλλά αν παρατείνετε αυτά τα κομμάτια, “Χαααα, χαααα, χαααα”, αρχίζει να ακούγεται σαν κλάμα ή γκρίνια. Αυτό είναι κάτι που προσέχουν τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι».

NEWSLETTER   NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER NEWSLETTER

Θέλετε να μαθαίνετε για τα νέα και τους διαγωνισμούς μας;

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Διάβασε περισσότερα