Μπορεί ο έρωτας να εξηγηθεί επιστημονικά;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο εγκέφαλος ενός ερωτευμένου διαφέρει από αυτόν που απλά επιδιώκει τον σαρκικό πόθο ή από αυτόν των ατόμων που ήδη βρίσκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις.
Μελέτες που ηγήθηκαν από τη δρ. Helen Fisher, ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μία από τις κορυφαίες ειδικούς στη βιολογική βάση του έρωτα, αποκάλυψαν ότι η φάση του “ερωτευμένου” εγκεφάλου είναι μια μοναδική και σαφώς καθορισμένη χρονική περίοδος.
Συναισθηματική κούραση
Ο έρωτας συχνά οδηγεί σε μια έντονη αλλαγή συναισθημάτων: από ευφορία, αυξημένη ενέργεια και αϋπνία μέχρι απώλεια της όρεξης και ταχυκαρδία, και στη συνέχεια σε άγχος, εάν κάτι πάει στραβά στη σχέση. Αυτές οι έντονες αλλαγές είναι παρόμοιες με την επίδραση ενός ναρκωτικού, καθώς με τον έρωτα ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται κατά τη χρήση ναρκωτικών.
Εξαντλητική σκέψη
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Psychophysiology, οι άνδρες και οι γυναίκες που ερωτεύονται σκέφτονται το αγαπημένο τους πρόσωπο περίπου το 65% του χρόνου που είναι ξύπνιοι. Αυτή η επίμονη σκέψη οφείλεται πιθανότατα σε μειωμένα επίπεδα κεντρικής σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μια κατάσταση που συνδέεται με εμμονική συμπεριφορά.
Κοινό μέλλον
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όταν τα επίπεδα σεροτονίνης επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα, αυξάνεται η ορμόνη οξυτοκίνης στο σώμα. Αυτή η ορμόνη, επίσης γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, συνδέεται με τη δημιουργία πιο σοβαρών σχέσεων. Η Lucy Brown, νευροεπιστήμονας στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, προσθέτει ότι αυτή η τάση προς την κοινή ζωή είναι εξίσου αναγκαία για την επιβίωσή μας με το νερό που πίνουμε.
Ενσυναίσθηση
Οι ερωτευμένοι έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται έντονα τα συναισθήματα των αγαπημένων τους και να ταυτίζονται μαζί τους. Σύμφωνα με τη μελέτη της δρ. Fisher, οι κατοπτρικοί νευρώνες, οι οποίοι συνδέονται με την ενσυναίσθηση, είναι πιο ενεργοί σε ανθρώπους που βρίσκονται σε μακροχρόνιες, ερωτικές σχέσεις.