Η πρακτική της αποταμίευσης αποτελεί αναγκαίο βήμα, όχι μόνο όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, αλλά και για την αντιμετώπιση απροσδόκητων αναγκών που μπορεί να προκύψουν.
Ανεξαρτήτως του εισοδήματός σας, ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα αποταμίευσης μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον.
1.Δημιούργησε έναν προϋπολογισμό για να έχεις καθαρή εικόνα των δαπανών σου. Ένας προϋπολογισμός αποτελεί τον πυλώνα για μια αποτελεσματική αποταμίευση.
2.Σημείωσε σε ένα έγγραφο ή σε ένα έγγραφο Google Docs τα εισοδήματά σου και τις δαπάνες σου, ώστε να γνωρίζεις από την αρχή του μήνα πόσα αναμένεται να εισπράξεις και πόσα πρόκειται να δαπανήσεις. Συμπερίλαβε στον προϋπολογισμό σου ένα σταθερό ποσό κάθε μήνα (το οποίο αρχικά δεν θα επηρεάσει σημαντικά την καθημερινή σου ζωή) που θα αφιερώνεται άμεσα στην αποταμίευση.
3.Μια εξαιρετική πρακτική για να διατηρήσετε τον έλεγχο στα οικονομικά σας είναι να χρησιμοποιήσετε υπηρεσίες web banking και να παρακολουθείτε τις αγορές σας online.
4.Γνωρίζοντας πάντα το υπόλοιπο στον λογαριασμό σας, μπορείτε να οργανώσετε καλύτερα και πιο έξυπνα τα οικονομικά σας.
5.Ορίστε στόχους για να αυξήσετε την κίνηση. Ορίστε έναν συγκεκριμένο στόχο, ώστε να έχετε έναν συγκεκριμένο κίνητρο για συστηματική αποταμίευση.
Για παράδειγμα, αν είστε πρόσφατα παντρεμένοι, η αγορά ενός σπιτικού είναι πιθανό να αποτελέσει έναν καλό λόγο για να αποταμιεύετε. Ή, αν είστε εργένης, η αγορά ενός αυτοκινήτου μπορεί να αποτελέσει κίνητρο. Ακόμη και ένα ταξίδι, για όσους απολαμβάνουν την εξερεύνηση νέων προορισμών και τη δοκιμή νέων εμπειριών, αποτελεί μια υπέροχη στόχο για την αποταμίευση.
6.Άνοιξε έναν ξεχωριστό λογαριασμό αποκλειστικά για την αποταμίευση. Μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε ότι απλά αφήνοντας χρήματα στον κύριο λογαριασμό σας